Belépés
csatlakozz be a játékba!
Neved:
Jelszó:
Automatikus bejelentkezés: 
:: Elfelejtettem a jelszavam!
Walkie Talkie
a fórum kommunikációs csatornája


Galaktikus feljegyzések
legújabb hősi eposzaink

Statisztika
so many stars shining in the sky

Kasztok Nők ♀ Férfiak ♂
Föld eleműek 2 1
Víz eleműek - -
Tűz eleműek - 1
Levegő eleműek 3 1
Emberek 1 2
Telepesek 1 1
Katonaság 1 1
Flotta 10 13
Consilium - 2
Lázadók 3 1
Összesen 21 23

Stars can't shine
without darkness

Jelenleg 1 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 1 vendég :: 1 Bot

Nincs


A legtöbb felhasználó (23 fő) Kedd Jan. 02, 2018 2:01 pm-kor volt itt.

Új téma nyitása   Hozzászólás a témáhozShare | 
 

 Fajok adatbázisa: ocantisok

Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése Go down 
ÜzenetSzerző
 #1•• TémanyitásTárgy: Fajok adatbázisa: ocantisok   Szomb. Nov. 11, 2017 8:59 pm


Ocantis

Átfogó leírás az egyik igényelhető fajról: az ocantisokról.

Általános leírás

Ocantis - az Ocan bolygó lakói. Évezredek óta ez az otthonuk. Hasonló testfelépítésűek, mint mi, nők és férfiak. Alakjuk emberi, azonban a nyelvet nem beszélik, saját nyelvük az ocantin. A kommunikáció a fül mögötti bőrbe juttatott chippel történik, amely automatikusan lefordítja az univerzum minden nyelvét. Természetesen ezt ki kell érdemelni, csak a vezetőség, illetve a diplomaták és egy-két magasabb rendű tiszt kaphatja meg az emberek közül.
Az ocantis nép a természetben él, városaik nem olyan fejlettek, mint amilyen az embereké volt a Földön. Többre értékelik a természet szépségét, a naturális energiákat, és épp ezért nem is akarják a technikával megfertőzni a bolygójukat. Minden ilyen vívmányukat a föld alatti vermekben kezelik, jó mélyen, hogy a normális lakosok ebből lehetőleg semmit ne érzékeljenek.
A génjeik jóval fejlettebbek a mieinknél, ennek köszönhetően lassabban öregednek és tovább élnek az embereknél (általában a 120-130 éves kort mindenki megéli, a 150 már nagyon becses kornak számít). Valami oknál fogva hatással vannak a környezetükre, azt is lehet mondani, hogy szimbiózisban élnek velük. Minden ocantis képes egy adott elemmel kapcsolatba lépni a négy fő elem közül (tűz, víz, föld, levegő), ez pedig végigvezeti egész életén keresztül. Az ocantisok vezetője a Shravana/Sceptri (nő/férfi), azon ritka erővel megáldott lény, aki birtokolja mind a négy elemet. Száz évente csak egyetlen kiválasztott születik, és amint a Shravana/Sceptri meghal, ereje átszáll utódjára, csakis akkor, ha méltónak találja rá. Ha a vezető meghal anélkül, hogy az utódja készen állna befogadni az erejét, a négy elem feletti irányítás képessége örökre elvész.
Nem kérkednek az erejükkel, nem is fitogtatják őket, más beállítottságúak, mint az emberek. Nagyon békés nép, inkább adnak az erejükkel, mint elvesznek. Ettől függetlenül nem tanácsos egyiküket sem magadra haragítani, hiszen sokkal erősebbek az embereknél. Mivel a technikával nem igazán foglalkoznak, ezért az életük kissé visszamaradottabb, mint ahogy azt az emberiség megszokhatta. Cserekereskedelmet folytatnak, piacokon árulnak mindenfélét, és ha szeretnél valamit, akkor a számukra mindennél fontosabb gyógynövényekkel tudsz fizetni érte, vagy épp valamilyen portékával, esetleg arany-, ezüst- vagy réztárgyakkal. Nincs pénzük, náluk összefogás van. A nép egymásért létezik, mindenkit egyforma jogok illetnek meg.

Társadalmuk

Az Ocan bolygó társadalma jóval átláthatóbb, mint az embereké. Az ocantisok egyetlen személy, a Shravana/Sceptri irányítása alatt élnek, aki különleges ereje, a négy elem feletti korlátlan kontrol révén nagy tiszteletnek örvend. Megbecsülik és védelmezik, ez a gondviselés pedig kölcsönös a vezetőjük részéről is. Az ocantisok számára első a nép.
Társadalmukban bár megfigyelhetőek bizonyos halmazok, a hierarchia nem jellemző rájuk. A harcosok épp olyan megbecsült tagjai a társadalomnak, mint az anyák vagy a kereskedők. Mindenki ért valamihez, ennél fogva mindenki egyaránt hasznos és értékes. Az ocantisok saját maguk döntik el, mire szeretnék használni az adott elem feletti kontrollt. Vannak, akik harcosnak fejlesztik magukat, vannak, akik a gyógyítást választják, és vannak, akik erejüket hétköznapi teendőkre, tűzifa meggyújtására, fürdődézsa megtöltésére használják csupán. A társadalom így kialakította a maga önműködő rendszerét, egy belülről hajtott malmot, mely tökéletesen működött - mindaddig, míg az emberek fel nem bukkantak a bolygón.
Célszerűbb ezért az ocantisokat inkább elemek szerint csoportosítani: tűz, víz, föld és levegő. Minden ocantis képes irányítani valamelyik elemet, ez a vérében van, ám hogy melyik elemet uralja, az csak idősebb korban derül ki, 6-8 éves kor körül. Ekkor kezdenek megmutatkozni a gyermeken az adott elemre jellemző tulajdonságok. Olykor nem teljesen egyértelmű, kinek milyen elem rendeltetett, így az évszázadok során kialakult a Shravana/Sceptri vezetésével egy szertartás, melynek lényege, hogy felfedjék a gyermekben szunnyadó elemet. Ehhez egy négy próbából álló kihívást kell végigcsinálnia: a tűz, a víz, a föld és a levegő próbáját. Nehézség szerinti növekvő sorrendben haladnak: a víz elem próbája azt jelenti, hogy végig kell sétálni a Szent-tó vizén, és aki képes fent maradni és nem süllyed el, az víz elemű. A föld próbája egy mocsaras lápvidéken történő átkelést jelenti. A mocsár könnyedén elnyelheti azt, aki nem képes irányítani a föld erejét. A levegő próbája egyszerűnek tűnik, ám annál ijesztőbb: egy heves tornádót kell lecsitítania a gyermeknek; ha levegő elemű, a vihar magától eláll, ahogy a tölcsérbe lép. A tűz próbája a legveszélyesebb, bár aki az első három próbán elbukik, annál egyértelmű, hogy tűz elemű, mégis részt kell vennie a próbán és be kell bizonyítania. A próbára a Főtemplomban kerül sor, ahol egy tűzgyűrűt gyújtanak, a gyermeknek pedig át kell sétálnia a lángokon, be a kör közepébe. Ha tűz elemű, a lángok nem égetik meg, sőt, kellemesen hűvösnek érzi majd azt. Az ocantisok további szertartásairól bővebben lentebb olvashatsz.

A négy elem

A tűz elemű ocantisok képesek uralni a tüzet, a lángok nem égetik meg őket, bőrük ellenálló, és épp emiatt a hőt sem érzékelik rendesen. Testük forróbb az átlagnál, mintha állandóan láz marná őket belülről, a legnagyobb forróságban érzik csak jól magukat igazán. A hűvöset nehezen viselik, a hőmérséklet legkisebb zuhanása is padlóra küldi őket, a telet nehezen bírják. A tűz elemű ocantisok többsége harcosként kamatoztatja képességeit, vagy a nép szolgálatában dolgoznak, építkeznek, fizikai munkákban segédkeznek.

A víz elemű ocantisok képesek uralni a vizet, nem süllyednek el, ha folyó vagy tó felszínére lépnek. Képesek játszani a víz formájával, állagával. A tél gyermekeinek is nevezik őket, ugyanis jól bírják a hideget. Ők a legegészségesebbek, általában a víz eleműek élnek a legtovább és ritkán lesznek csak betegek. A víz elemű ocantisok többsége orvosként vagy diplomataként kamatoztatja képességeit.

A föld elemű ocantisok képesek uralni az anyatermészetet, képesek manipulálni a termőföld formáját, állagát, szilárdságát, illetve kontrollal rendelkeznek a növények felett. Képesek irányítani az indákat, a fákat. A föld eleműek képességei a legszínesebbek, rengeteg lehetőséget rejt magában az anyatermészet manipulációja. Képesek pengeéles fegyverré változtatni a leveleket, pajzsot emelni a földből, egyes szóbeszédek szerint pedig az idősebb föld elemű harcosok még a fákat, bokrokat is életre tudják kelteni. A föld elemű ocantisok többsége a mezőgazdaságban dolgozik, az alapanyagok megtermeléséért, a földművelésért felelősek, illetve a Shravana/Sceptri testőrei is gyakran közülük kerülnek ki fejlett harcmodoruknak köszönhetően.

A levegő elemű ocantisok képesek uralni a levegőt, képesek manipulálni annak sűrűségét és erejét, ezáltal pajzsot képezhetnek maguk köré, kisebb szélviharokat kelthetnek a semmiből, sőt, arra is képesek, hogy valakit teljesen megfosszanak az oxigéntől. Ők a leginkább megtévesztő csoport, semlegesnek tűnnek, pedig az erejük veszélyes; láthatatlanul beolvadnak a környezetükbe, mégis mindenhol ott vannak. A levegő elemű ocantisok a társadalom minden szférájában fellelhetők, remek harcosok, bölcs tanítók, dörzsölt kereskedők, ügyes földművesek. Szinte bármilyen szerephez képesek idomulni.

Választható csoportok:
☆ Tűz elem
☆ Víz elem
☆ Föld elem
☆ Levegő elem

Ezen belül megszerezhető rangok:
☆ Ocantis földmûves  
☆ Ocantis kereskedõ  
☆ Ocantis diplomata  
☆ Ocantis polgár  
☆ Ocantis harcos

avatar


Alfa és Omega

Titulus :
☆ admiral ☆
Tartózkodási hely :
☆ wherever it's needed ☆
Hozzászólás száma :
429

Felhasználó profiljának megtekintése
Vissza az elejére Go down
 #2•• TémanyitásTárgy: Re: Fajok adatbázisa: ocantisok   Csüt. Dec. 28, 2017 11:13 pm


Az ocantis kultúra

Itt az ocantisok szokásairól, kultúrájáról olvashatsz.

Nyelvük

Az ocantisok nyelve, az ocantin eltér az emberek által ismert nyelvektől. Hangzásában, struktúrájában hasonlít az emberi beszédre, ugyanakkor egyik ismert nyelvvel sem hozható párhuzamba. Az emberek által kifejlesztett, különleges tolmács chip segítségével értethetik meg magukat, illetve akad néhány ocantis diplomata, akik a kapott segédanyagoknak köszönhetően elsajátítottak néhány szót angolul. Ez az átlag lakosság körében még nem terjedt el, de azok, akik az emberekkel érintkeznek, igyekeznek minél többet és minél gyorsabban magukévá tenni az angol nyelvből.


Öltözködésük

Az egyszerű, kényelmes, régimódi darabokat kedvelik, ruhatáruk leginkább a középkori hacukákhoz hasonlítható, fantasy elemekkel - tehát a mély dekoltázs egyáltalán nem kizárható, mindenkinek a saját fantáziájára bízzuk, milyen öltözettel látja el a karakterét. Arra ügyeljetek, hogy a modern ruhadarabokat (pl. bikini, karóra, sportcipő) kerüljétek!

A gyász színe náluk a vörös, a nász színe pedig a fehér. Hivatalos alkalmakkor, ünnepségeken minden ocantis a saját elemének megfelelő színbe bújik: a tűz eleműek a lángok sötét narancs színébe, a víz eleműek a tengert idéző kékbe, a föld eleműek mohazöldbe, a levegő eleműek pedig ezüstbe. A fekete a Shravana/Sceptri színe, ő minden egyes alkalommal feketében jelenik meg, legyen szó temetésről, esküvőről vagy ünnepségről.


Hétköznapjaik

Az ocantisok társas lények, kerülik a magányt, így értelemszerűen a hétköznapokban is erősebbek együtt. A különböző elemek remekül képesek összhangba hozni affinitásukat. A víz és a levegő elem együtt például jeget hozhat létre, a tűz és a föld elemű együtt agyagot, a víz és a föld pedig termőföldet. Az ocantisok együtt dolgoznak, hétköznapjaik során vegyítik elemüket más elemekkel, és ebben rejlik a hatékonyságuk.
Nem használnak órát, az időt más mértékegységben, úgynevezett napegységben mérik, melyet főként a Nap és a Hold állásához igazítanak. A nap nulláról indul, a nulladik napegység jelöli az éjszaka közepétől napkeltéig tartó időszakot. Az első napegység a hajnal, egészen a város felélénküléséig. A második napegység az ebédet előzi meg, a harmadik pedig déltől a kora délutáni időszakot. A negyedik napegység felöleli az egész délutánt, míg le nem megy a nap. Onnantól indul a holdszünet, vagyis az éjszaka.

Napjaikat főként munkával töltik, dolgos népség. Földet művelnek, nagy piacaikon kereskednek, edzéseket és harci kiképzéseket tartanak. A legnagyobb hőségben tartanak csak szünetet, illetve sötétedés után meditációval és pihenéssel töltik az estét. Kiegyensúlyozott, nyugodt hétköznapjaikat ritkán pörgeti csak fel egy-egy természeti vész, például földrengés, vagy a folyó áradása.


Ünnepek, szertartásaik

Az Egyensúly ünnepe: Az ocantisok számára minden a természetről, annak állandó körforgásáról szól. Számukra az egyensúly az maga az élet és a túlélés, épp ezért nagy becsben tartják a természet rendjét és háborítatlanságát. Évente kétszer, tavasszal és ősszel rendezik meg a napéjegyenlőség idején. Látványos és szórakoztató felvonulással, zenével, tánccal, énekléssel, evéssel és rengeteg szórakozással mulatják az időt. Az est fénypontja az Egyensúly szertartás, amin az elemüket felfedezett gyermekek vesznek részt. A rítus célja, hogy a frissen felfedezett képességekkel egyensúlyba kerüljön a gyermek lelke. A tűz elemű ocantis a lángokból kardot formál, mely materializálódik a kezében, és éles pengéjével kettéhasítja a tüzet. A víz elemű ocantis vízből pajzsot formál, mely materializálódik a kezében, és ellenáll a legerősebb zuhatagnak is. A föld elemű ocantis indákból ostort sző magának, mely materializálódik a kezében, és csapása nyomán megnyílik a föld. A levegő elemű ocantis lándzsát gyúr a szélből, mely materializálódik a kezében, és keresztül hasít bármin. Ezeket a fegyvereket a gyermekek megtarthatják, és általában életük végéig meg is őrzik. Ez az egyetlen alkalom az életükben, amikor képesek az elemükből tárgyat létrehozni, máskor képtelenek megismételni a folyamatot, így hát fegyvereik pótolhatatlanok.

Az Aratás ünnepe: Ezen a napon minden ingyen kapható a piacon. Az ocantisok nem költekeznek eszetlenül, megszabják, ki milyen mennyiségben juthat hozzá a javakhoz, ugyanakkor az árusok nem kérnek cserébe semmit. Az Aratás ünnepe a megtermelt javakról, az ételekről, az italokról, a természet felsőbbrendűségéről és terméseinek tiszteletéről szól. Ez a nap magába foglalja a munka örömét és a földművelők egész éves kemény munkáját, amit este lakomával ünnepelnek meg. Az ocantisok megvendégelik földműveléssel, termeléssel foglalkozó barátaikat, szeretteiket, hálaként a sok szép jóért, amit aznap ingyen kaptak a piacon.

A Holdanya ünnepe és a Holdapa ünnepe: évente egy-egy alkalom, holdfogyatkozás idején. Ez a tökéletes éjszaka a nászra, két lélek egybeolvadására, ezért többnyire ekkor tartják az összes esküvőt.

Megemlékezés napja: a Holtak ünnepének is nevezik, évente egyszer, ősszel tartják, ilyenkor lámpásokat engednek a vizekre, illetve az égbe, közösen imádkoznak az elhunytak lelkéért a folyók, tavak, erdők és szelek szellemeihez, és együtt átvirrasztják az éjszakát.

Búcsú: a temetés szertartása. Minden holtat elégetnek, hogy testük és lelkük egyaránt visszatérhessen a természet körforgásába, a hamvakat pedig szétszórják az adott elemtől függően (eltemetik, vízbe, lángok közé szórják, a levegőbe hintik). Az Emlékcsarnokban belegravírozzák az emléktáblába az illető nevét, így őrizvén meg emlékét az utókornak.

avatar


Alfa és Omega

Titulus :
☆ admiral ☆
Tartózkodási hely :
☆ wherever it's needed ☆
Hozzászólás száma :
429

Felhasználó profiljának megtekintése
Vissza az elejére Go down
 

Fajok adatbázisa: ocantisok

Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése Vissza az elejére 
1 / 1 oldal

Permissions in this forum:Válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Volentis 142 – Memento mori :: Valahol az ûrben :: Információs központ-
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához
^
ˇ